Uiterlijke omruil deadline Symantec, Thawte en GeoTrust certificaten nadert snel

25 september 2018

Zoals al eerder gecommuniceerd staken de browsers gefaseerd hun vertrouwen in Symantec SSL certificaten. Voor alle Symantec, Thawte en GeoTrust certificaten die zijn uitgegeven voor 1 december 2017 nadert nu de definitieve omruil deadline van 16 oktober.  Je kunt je certificaten kosteloos vernieuwen, zodat ze vertrouwd blijven in de browsers.

Wat is de planning?

Google Chrome staakt het vertrouwen vanaf versie 70 en Mozilla Firefox vanaf versie 63, gepland voor 16 en 23 oktober 2018.  Voor bepaalde gebruikers komt de impact nog eerder - de beta versies van de browsers worden uitgerold vanaf respectievelijk 13 en 5 september. Andere browsers zoals Safari van Apple volgen later.

Wat is de impact?

Alle Symantec, GeoTrust en Thawte certificaten (inclusief RapidSSL) die zijn uitgegeven uit de oude Symantec infrastructuur - voor 1 december 2017- worden vanaf bovengenoemde deadlines niet meer vertrouwd. Symantec certificaten die uitgegeven zijn na 1 december 2017 hoeven dus niet omgeruild te worden om vertrouwd te blijven. Na deze deadlines zullen de certificaten bij bezoek aan een website een foutmelding geven. Onderstaande afbeelding toont de foutmelding in Chrome.

Symantec foutmelding

Ondanks een afname van 20% in de laatste twee maanden, geeft Mozilla aan dat nog steeds 3.5 % van de 1 miljoen wereldwijd meest populaire websites een getroffen certificaat gebruikt. Er zullen dus nog flink wat certificaten vernieuwd moeten worden. Houd daarom rekening met een langere levertijd en wacht niet tot het laatste moment met het omruilen van je certificaten.

Omruil opties

Je kunt je Symantec certificaten kosteloos laten heruitgeven, je ontvangt dan een nieuw gevalideerd certificaat met dezelfde start- en einddatum. Certificaten die op het moment van vernieuwen korter dan 210 dagen geldig zijn, kun je ook direct verlengen met een maximale looptijd van 1 jaar. De resterende looptijd krijg je er gratis bij, naar boven afgerond op maanden.

Ik heb Symantec certificaten, wat moet ik doen?

Als je Symantec certificaten hebt die zijn uitgegeven voor 1 december 2017, sturen we je ruim voor de deadline een bericht met informatie over de (gratis) omruil opties. Je vindt de om te ruilen certificaten ook gemarkeerd terug in je account. Een alternatief voor omruilen is overstappen naar een ander merk. Je kunt je certificaten gratis omruilen naar vergelijkbare certificaten van Comodo. Neem hiervoor even contact met ons op.

Alle informatie over de omruil mogelijkheden, deadlines en aanleiding vind je in onze Symantec FAQ.  point up